De Ontzetting

De Ontzetting is op 27 februari 1985 opgericht. Het orkest ontstond uit een groep vrienden van de toenmalige Landbouw Hogeschool Wageningen. Deze studenten bespeelden een breed scala aan instrumenten, die niet in de bestaande orkesten pasten. Door samen te musiceren werd De Ontzetting geboren. Hoewel het orkest destijds klein begon, is het uitgegroeid tot een volwaardig harmonieorkest. Dit is mede te danken aan betrokken dirigenten en enthusiaste muzikanten.

                    Ontzetting

De Ontzetting is een harmonieorkest dat in vijf jaar volledig doorstroomt. Dit komt doordat er elk jaar studenten bij komen en afstuderen. Het is een bijzonder kenmerk dat het orkest enthousiast, dynamisch en jong houdt. Daarnaast is De Ontzetting een internationale en cultureel diverse vereniging met muzikanten uit verschillende landen, zoals Duitsland, Frankrijk en China. Op dit moment telt het orkest ongeveer 70 leden, voornamelijk student.

De Ontzetting verzorgt elk jaar diverse optredens. In Wageningen geeft het orkest gemiddeld twee keer per jaar een concert in theater Junushoff. Verder speelt het orkest ieder jaar tijdens het straattheaterfestival van de Algemene Introductiedagen (AID) van de Wageningen University. Een ensemble van De Ontzetting verzorgt ook de muziek tijdens activiteiten op Koningsdag in de gemeente Wageningen.

Ook buiten Wageningen laat De Ontzetting van zich horen. Ieder jaar geeft De Ontzetting een openluchtconcert in De Efteling. In 2023 is De Ontzetting een muzikale uitdaging aangegaan en is door middel van een concours geïntroduceerd in de tweede divisie. Daarnaast gaat het orkest elke twee jaar op tournee naar het buitenland. Zo’n concertreis tilt het orkest naar een hoger niveau. Bovendien is het dé kans om te proeven van muzikale tradities en ontwikkelingen in andere landen. Voorgaande concertreizen gingen naar Hongarije, Duitsland, China, Spanje, Oostenrijk en Slovenië.

Naast de concerten en repetities organiseren verschillende commissies filmavonden, barbecues, etentjes, gala’s en andere opmerkelijke activiteiten om het onderlinge contact en de saamhorigheid te versterken. De combinatie van op niveau musiceren en het gezellige sociale aspect geven De Ontzetting een unieke uitstraling. Voor meer informatie, bezoek eens de website: www.ontzetting.wur.nl