Van Uven

De Van Uven Stichting, is nauw gelieerd aan Wageningen Universiteit en beheert muziekinstrumenten en bladmuziek ten behoeve van het musiceren door amateurs.

De instrumentvanUvenen worden beschikbaar gesteld aan leden van Wageningse studentenensembles.

De bladmuziek is voor uitleen beschikbaar binnen Nederland. Via de zoekfunctie kan gezocht worden in de collectie bladmuziek en aangevraagd worden via de email.

Prof. Johan van Uven was hoogleraar wiskunde in Wageningen en hartstochtelijk musicus. Hij richtte de Wageningse Vereninging voor Kamermuziek op, en zette een studentenorkest en -koor op, nu bekend als de Wageningse Studenten Koor- en Orkest Vereninging (WSKOV). Gedurende zijn leven verzamelde hij diverse waardevolle muziekinstrumenten en een enorme hoeveelheid bladmuziek voor allerlei ensembles. Die collecties worden nu beheerd door de Van Uven Stichting (VUS) gevestigd te Wageningen.

De Stichting stelt zich ten doel op basis van deze nalatenschap het musiceren binnen de Wageningse academische gemeenschap te ondersteunen en te bevorderen. De instrumenten (thans o.a. twee vleugels, een clavecimbel, slagwerk, contrabassen, altviolen en diverse blaasinstrumenten) worden beschikbaar gesteld aan Wageningse studentenensembles; op dit moment komen daarvoor in aanmerking WSKOV en blazersensemble De Ontzetting. De bladmuziek is eveneens bedoeld voor gebruik door deze organisaties, maar wordt daarnaast beschikbaar gesteld voor gebruik elders binnen Nederland.